Vort’n Vis…

Waar beginnen we?

“AJC Vort’n Vis” werd opgericht in tijden van c-vp (christelijke volkspartij) Ieper eind jaren 80 door een groep jonge punks met een visie!

Een visie om de underground van Ieper leven in te blazen. Vort’n Vis haalde veel inspiratie uit andere underground organisaties in België zoals bijvoorbeeld “de Smurfpunx” uit Aalst die op een zeer “DIY” (Do It Yourself) wijze Punk, Metal en Hardcore concerten organiseerden. Mensen als Jan Claus, Johan Dewancker, Joeri Stubbe, David Stubbe, Buno Vandevyvere en nog anderen stonden samen aan het begin van onze VZW.

De Vort’n blies zijn 1e adem in het weekend van 23 Juni 1989 en vond zijn eerste vestiging op de Kiekemarkt 7 8900 Ieper! Sindsdien is de Vort’n de bakermat van vele underground scenes doorheen de jaren en is zelfs even HET Mekka geweest van Harcorepunk in Europa.

Er zijn 2 festivals uit Vort’n Vis gegroeid. In ’89 vond het eerste “Leed Vistival” plaats als tegenreactie op het toenmalige commerciële stadsfestival “Leet ’86”. Van “Leed” was er jaarlijks een editie tot 1999.

In 1992 vond er voor het eerst “IEPERFEST” plaats toen nog genaamd Hardcore ’92. Het festival  evolueerde sinds ’92 van een garage met 200 man naar een evenement met een piek van 12000 bezoekers over 3 dagen verspreid op het huidige festivalterrein op de Poperingseweg te Ieper met dezelfde waarden van de Vort’n Vis werking.

Doorheen de jaren is de werking al enkele keren verhuisd. De 1e keer was in 2001 bij de aankoop van een eigen gebouw.

Toen werd de symbolische zetel van de Kiekemarkt met het nodige gefeest en lawaai verhuisd naar het pas aangekochte Sint-Jacobsstraat 3 te Ieper.

Na jaren begon het gebouw barsten, scheuren en zelfs verzakkingen te vertonen. In deze staat kon onze stek niet langer veilig functioneren…

Na veel plannen en vergaderen bleek afbreken en heropbouwen de enige doenbare oplossing en keken we dus weer tegen een verhuis op. De vereniging werd verder gezet in een cafeetje bij het rondpunt op de Veurnseweg.

Ondertussen werd er gewerkt aan het nieuwe gebouw. De ruwbouw wind / water-dicht werd geplaatst door gespecialiseerde firma’s, alles van afwerking werd gedaan door onze eigen vrijwilligers met de al dan niet nodige ervaring als ultiem voorbeeld van de DIY of DO IT YOURSELF attitude.

We deden onze intrede in het nieuwe complex met de eerste “100 uren” eind december 2016 en sindsdien draait de werking steeds meer geolied en dikt de crew als maar meer aan en telt nu al meer dan 30 vrijwilligers!